13 studenoga 2008

Svinjetina sa zapečenom jotom

Za 4 osobe / 180 minuta.

Sastojci: 80 dag svinjetine od
plećke
soli i papra po želji
0, 5 dl ulja
15 dag bijeloga graha
2 litra lovora
2 dag brašna
1 dag crvene paprike
1 ljuta papričica
30 dag narezanoga
kiseloga kupusa

Priprema jela: Svinjetinu izrežemo na 3 cm debele odreske, popaprimo ih i posolimo. U nauljenom posudi za pečene odreske pečemo oko 30 minuta na temperaturi od 130*C. Izvadimo ih iz pečnice dok su još polupečene. Dan ranije namočimo grah. Stavimo ga kuhati u neslanu hladnu vidu. Kad proključa, vodu bacimo pa dolijemo mlaku vodu. dodamo lovorove listove. Kad proključa, smanjimo temperaturu štednjaka na pola, poklopimo i kuhamo oko 60 minuta dok ne omekša. Na masnoči dobivenoj pečenom zapržimo brašno. Dodamo crvenu i ljutu papriku te kiseli kupus. Miješajući, pirjamo 30 minuta. Dodamo ocijeđeni kuhani grah. Dobro izmiješamo. U vatrostalu posudu složimokiseli kupus sa grahom (jotu) pa na nju polupečene odreske. Pečemo u pečnici 20 minuta na temperaturi od 180*C. Dan prije kuhanja grah potopimo u hladnoj vodi. Zrna koja isplivaju na površinu trebamo baciti jer nisu dobra za kuhanje. Jota (kiseli kupus i grah) može se pripremiti s raznim kobasicama ili suhim mesom.