23 travnja 2009

Govedina s celerom

Sastojci: 60 dkg govedine od buta
brašno
2 žlice masti
1 luk
malo celera
10 rajčica
sol i papar

Priprema jela: Razreže se na tanke komade 60 dkg govedine od buta, dobro protuče i zabrašni s obje strane. Ugrije se dvi žlice masti i zaprži jedan isjeckani luk, te zatim doda malo isjeckana celera (ono između gomoljike i lista), te se u tome isprži meso s obje strane, doda procjeđeni sok od deset rajčica, posoli, malo zapari i istiha kuha dva sata uz često doljevanje juhe.

Govedina na luku

Sastojci: 1 kg goveđe mekači
(pupe)
25 dkg luka
malo masti
sol i papar
malo vode

Priprema: Operu se goveđi mekači (pupa) od buta i izrežu kao za odrezak, dobro protuku i svaki komad posoli a kasnije zapapri. Za 1 kg govedine uzme se 25 dkg luka, koji se lisnato izreže i raširi po dnu posude da bude od prilike 1 cm visiko. Ovo se polije s malo masti i poreda meso, pa opet luk i tako redom, dok se sve ne izreda. Kad jemalo zapržen i prokuhan u masti i soku od mesa, dolije se vrlo malo vode ako je potrebno i pusti da dalje poklopljeno koha dok ne postane mekano. Ovako kuhanje traje 1/2 sata.