08 veljače 2009

Mulam s češnjakom (mulam zalučen)

Sastojci: 1 kg mulama
3 žlice soli
4-5 česna češnjaka
10 zrna papra
žlica korijendura (kopra)
nitra veličine pola
liješnjaka
zeljene za juhu
kiseli kupus
komad suhog mesa
ili šunke

Priprema mesa: Mulam je najslađe goveđe meso,osobito kad je dobro raskuhamo a onda je i vrlo izdašno. To je tanko masno meso, koje pokriva rebra, baš u bokovima goveda, bliže prednjeg dijela. za 1 kg mesa stuče se 3 žlice soli, 4-5 češnja češnjaka, 10 zrna papra, žlicu korijandula, nitra u veličini pola liješnjaka, te se sve ovo dobro izmiješa i s ovim natare meso ( mulam), koje se u zdijeli poklopi i optereti s utegom i tako ostavi 4-5 dana. Prije kuhanja brzo se opere u više voda i stavi kuhati u hladnu vodu sa zeljenjem. Jede se uz kiseli kupus. Ovako zalučen mulam u juhi postane lijepo crven. Mulam je također dobar kada se napola kuha u juhu, te razreže na manje komade i stavi da se dokuha u kiselom kupusu, u kojem se već kuha komad suhog mesa ili šunke.