30 siječnja 2009

Pečeni odojak

Za 4 osobe/100 minuta

Sastojci: 1 kg odojka
soli i papra po želji
0,2 dl ulja

Priprema jela: Meso operemo, dobro posušimo čistim ubrusom. Kožicu uzdužno zarežemo oštrim nožem, pazeći da ne zarežemo meso (samo 2 mm duboko). Dobro posolimo i popaprimo sa svih strana. Pećnicu ugrijemo na temperaturu od 120*C. Odojka pečemo u nauljenoj prikladnoj posudi po 40 min sa svake strane. Tijekom pečenja odojka prelijevamo pivom i dobivenom masnoćom. Na kraju pojačamo temperaturu pećnice na temperaturu od 180*C, prestanemo prelijevati pivom i masnoćom. Tako će koža odojka dobiti lijepu zlatnu boju. Narežemo ga i poslužimo. Ako pečemo veće komade svinjetine, bolje je da se peku na nižoj temperaturi duže vrijeme jer će biti sočniji. Kod pečenja meso ne čistimo od kožice, masnoća, žila i kostiju jer će nam tako pečenka biti sočnija i ukusnija.

Odojak na ražnju

Za 1 odojka/360 minuta.

Sastojci: 1 odojak (od 10-20 kg)
2% soli od težine odojka
drva za pečenje
(1/3 prostornog metra)

Priprema jela: Odojka zapaljenim štapićem ili papirom osmudimo pa ga struganjem oslobodimo zaostalih dlačica. nožem uzdužno zarežemo po trbuhu i izvadimo pluća, jetru i srce. Odojka nataknemo na ražanj. Na leđima prorežemo rupu kroz koju provučemo žicu preko ražnja, Pa je izvučemo kroz drugu rupu na leđima. Dobro stegnemo da se odojak ne bi okretao prilikom pečenja. Posolimo trbušnu šupljinu, zašijemo žicom. Njušku zajedno s prednjim nogicama vežemo žicom za ražanj. Duboko zarežemo s gornje strane vrata i posolimo. Nožem zarežemo s unutarnje straneiznad butova i posolimo cijelog odojka. Zadnje noge žicom vežemo za ražanj i dobro stegnemo. Ražanj okrećemo otprilike dva okreta u min. Vatru ložimo ispod cijele dužine odojka, ali 40-ak cm sa strane. U početku pečenja ložimo slabu vatru da se prvih 60 min odojak dobro ugrije. Onda dodamo više drva pa poslije 120 min pečenja pod odojka stavimo malo žara. Ovisno o veličini odojka, pečemo ga od 180 do 300 min. Zarežemo meso na butu i na leđima pa ako je tu gotovo, gotov je i cijeli odojak.

Kaštelanske divenice

Za 4 osobe / 120 minuta.

Sastojci: 1,5 kg kupusa
15 dag riže
naribana kora od 1 limuna
1 naribani muškatni oraščić
pola litre mesne juhe
soli i papra po želji
6 dag suhih grožđica
1 metar debelog svinjskog crijeva

Priprema jela: Kupus narežemo na tanke rezance. Crveni luk narežemo na sitne kockice. Izmiješamo probranu rižu, koricu od limuna, muškatne oraščiće, crveni luk, juhu, soli i papra po želji. Dodamo izrezan kupus i grožđice. Dobivenu smijesu dobro izmiješamo. Ostavimo da odstoji 60 min. Crijeva dobro operemo, ali ostavimo salo. Preokrenemo ih i nadijevamo pripremljenim nadjevom. Crijeva ne prepunimo već ostavimo mjesta za bubrenje riže. Kuharskim koncem dobro zavežemo krajeve nadjevenih crijeva. Nabodemo ih iglicom. Kuhamo u slanoj vodi. Voda ne smije ključati. Kad voda proključa, dolijemo čašu hladne vode pa tek onda dodamo divenice. Smanjimo temperaturu štednjaka na pola i kuhamo nepoklopljeno 60 min. Kuhane divenice možemo prosušiti na dimu pa peći na roštilju ili svježe kuhane peći u pećnici oko 10 min.