Za 4 osobe / 75 minuta
Potrebne namirnice:
2 janjeća buta
kadulja, ružmarin, ulje
maslac, sol, papa
2 čaše suhoga bijeloga vina
2 jaja
10 malih artičoka "riviera"
krušne mrvice
1/2 limuna
Priprema: Operite i posušite janjetinu. Stavite je da se prži na maslacu i ulju, dodajući koji list kadulje i ružmarina; dozirajte sol i papar. Za vrijeme prženja mesa nakvasite bijelim vinom; to činite polako tako da prije no štoga još dodate, kontrolirajte je li se prethodno vino apsorrbiralo. Dok se janjetina prži, očistite artičoke, uklonite s njih tvrde listove i bodlje. Poparite i 10 minuta u kipučoj vodu. Sklonite artičoke s vatre i iscijedite ih da biste ih lišili vode. Podijelite artičoke na dva dijela. Posušite ih, a zatim ih uronite u stučena jaja i u krušne mrvice. Pržite ih na živoj vatri s dosta ulja. Dok se artičoke prže, iscijedite na njih koju kap limuna, zati ih izvadite iz tave i stavite na apsorbirajući papir da se ukloni višak ulja. Nakon toga pospite po njima ribane limunove kore. Završite s prženjem janjenite, koja ne smje imati umaka; stavite vruću janjetinu na sredini pladnja i okružite je prženim artičokima. Poslužite vruće.
Savjet: Ne bacajte vanjske tvrde listove artičoka, već ih iskoristite tako da in dodate češnjak, peršin i metvicu, te napravite vrlo ukusnu juhu, izvrsnu kao podloga za rižote, a i za ostale vrste juhe.
09 svibnja 2010
Pretplati se na:
Postovi (Atom)