Za 4 osobe / 150 minuta.
Sastojci: 1 kg svinjetine od buta
50 dag crvenoga kupusa
10 dag crvenog luka
0,2 dl ulja
2 dl crnog vina
navrh noža muškatog
oraščića
soli i papra po želji
Priprema jela: Svinjetinu operemo, osmudimo vatrom pa ostružemo zaostale dlačice. Zarežemo kožu praveći mrežu. utrljamo sol. U prikladnu posudu, u kojoj vrije 3 prsta vruće vode, spustimo svinjetinu s kožom nadolje. Poslje 10 minuta meso premjestimo u ugrijanu pećnicu na 120*C, pećemo 120 minuta. Dok se peće, crveni kupus operemo, očistimo i narežemo na rezance. Crveni luk očistimo i sitno isjeckamo. Na ugrijanom ulju popržimo crveni luk: Kada ostakli, dodamo kupus, vino, oraščiće, papar i sol. Stalno miješajući, pirjamo 20 minuta. Dodamo mesu koje se peče. peče se još 60 minuta. U kuhani kupus možemo dodati pire od jabuka, što jelu daje novi okus. Kod pirjanja, kupus stavimo na jako ugrijanu masnoću, a pirjamo na srednjoj temperaturi.
01 studenoga 2008
Arambašići sinjski
Za 4 osobe / 180 minuta.
Sastojci: 50 dag govedine
20 dag svinjetinje
3 češnja češnjaka
soli i papra po želji
5 dag sala od goveđeg
buta u režnjancima
10 dag suhe slanine
20 dag crvenog luka
1/3 muškatog oraščića
1 glava kiselog kupusa
20 dag suhe svinjetine
Priprema jela: Arabašići su bolji ako govedinu, svinjetinu, salo i suhu slaninu nasjeckamo na male komade, manje od zrna kukuruza. Dodamo im sitno isjeckani češnjak i crveni luk, te naribani buškati oraščić, zdrobljene klinčiće, nastruganu koru od limuna, cimet, sol (1.8 dag) i papra po želji. Glavicu kupusa razdvojimo na listove. Ako je kupus preslan ili prekiseo operemo ga u hladnoj vodi. Listovima odstranimo zadebljanu žilu. Smjesu dobro miješamo dok se ranomjerno ne rasporedi. Na početak unutrašnjeg lista kupusa stavimo dio smijese. Uvijemo listove kiseloga kupusa (od sebe) u arambašiće. Krajeve kupusa utisnemo prema sredini. na dnu posude za kuhanje stavite sloj rezanaca od kiseloga kupzsa. Na njih posložimo arambašiće, a između njih umetnemo suho meso. Dolijemo vode da prekrije arambašiće. Poklopimo i kuhamo na laganoj temperaturi 120 minuta.
Sastojci: 50 dag govedine
20 dag svinjetinje
3 češnja češnjaka
soli i papra po želji
5 dag sala od goveđeg
buta u režnjancima
10 dag suhe slanine
20 dag crvenog luka
1/3 muškatog oraščića
1 glava kiselog kupusa
20 dag suhe svinjetine
Priprema jela: Arabašići su bolji ako govedinu, svinjetinu, salo i suhu slaninu nasjeckamo na male komade, manje od zrna kukuruza. Dodamo im sitno isjeckani češnjak i crveni luk, te naribani buškati oraščić, zdrobljene klinčiće, nastruganu koru od limuna, cimet, sol (1.8 dag) i papra po želji. Glavicu kupusa razdvojimo na listove. Ako je kupus preslan ili prekiseo operemo ga u hladnoj vodi. Listovima odstranimo zadebljanu žilu. Smjesu dobro miješamo dok se ranomjerno ne rasporedi. Na početak unutrašnjeg lista kupusa stavimo dio smijese. Uvijemo listove kiseloga kupusa (od sebe) u arambašiće. Krajeve kupusa utisnemo prema sredini. na dnu posude za kuhanje stavite sloj rezanaca od kiseloga kupzsa. Na njih posložimo arambašiće, a između njih umetnemo suho meso. Dolijemo vode da prekrije arambašiće. Poklopimo i kuhamo na laganoj temperaturi 120 minuta.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)