30 siječnja 2009

Odojak na ražnju

Za 1 odojka/360 minuta.

Sastojci: 1 odojak (od 10-20 kg)
2% soli od težine odojka
drva za pečenje
(1/3 prostornog metra)

Priprema jela: Odojka zapaljenim štapićem ili papirom osmudimo pa ga struganjem oslobodimo zaostalih dlačica. nožem uzdužno zarežemo po trbuhu i izvadimo pluća, jetru i srce. Odojka nataknemo na ražanj. Na leđima prorežemo rupu kroz koju provučemo žicu preko ražnja, Pa je izvučemo kroz drugu rupu na leđima. Dobro stegnemo da se odojak ne bi okretao prilikom pečenja. Posolimo trbušnu šupljinu, zašijemo žicom. Njušku zajedno s prednjim nogicama vežemo žicom za ražanj. Duboko zarežemo s gornje strane vrata i posolimo. Nožem zarežemo s unutarnje straneiznad butova i posolimo cijelog odojka. Zadnje noge žicom vežemo za ražanj i dobro stegnemo. Ražanj okrećemo otprilike dva okreta u min. Vatru ložimo ispod cijele dužine odojka, ali 40-ak cm sa strane. U početku pečenja ložimo slabu vatru da se prvih 60 min odojak dobro ugrije. Onda dodamo više drva pa poslije 120 min pečenja pod odojka stavimo malo žara. Ovisno o veličini odojka, pečemo ga od 180 do 300 min. Zarežemo meso na butu i na leđima pa ako je tu gotovo, gotov je i cijeli odojak.

Nema komentara: