30 siječnja 2009

Pečeni odojak

Za 4 osobe/100 minuta

Sastojci: 1 kg odojka
soli i papra po želji
0,2 dl ulja

Priprema jela: Meso operemo, dobro posušimo čistim ubrusom. Kožicu uzdužno zarežemo oštrim nožem, pazeći da ne zarežemo meso (samo 2 mm duboko). Dobro posolimo i popaprimo sa svih strana. Pećnicu ugrijemo na temperaturu od 120*C. Odojka pečemo u nauljenoj prikladnoj posudi po 40 min sa svake strane. Tijekom pečenja odojka prelijevamo pivom i dobivenom masnoćom. Na kraju pojačamo temperaturu pećnice na temperaturu od 180*C, prestanemo prelijevati pivom i masnoćom. Tako će koža odojka dobiti lijepu zlatnu boju. Narežemo ga i poslužimo. Ako pečemo veće komade svinjetine, bolje je da se peku na nižoj temperaturi duže vrijeme jer će biti sočniji. Kod pečenja meso ne čistimo od kožice, masnoća, žila i kostiju jer će nam tako pečenka biti sočnija i ukusnija.

Nema komentara: