23 siječnja 2009

Zagrebačka pletenica

Za 2 osobe / 45 minuta.

Sastojci: 2 svinjska lugnića
(pisanica, file, svićica)
6 dag šunke
6 dag sira podravca
4 dag kiseli krastavaca
soli i papra po želji
5 dag brašna
1 jaje
5 dag krušni mrvica
ulje za prženje

Priprema jela: S lungiča skinemo opnu i masnoću. Operemo pod mlazom hladne vode i posušimo u čistom ubrusu. Uzdužno ga zasiječemo (rasplatimo) oštrim nožem, ostavljajući spoj, pazeći da ga ne rasiječemo. Dobro natučemo drvenim batom za meso. Šunku, sir i kisele krastavce izrežemo na trake dužine 7 cm i širine 1 cm.Na lungiće uzdužno poslažemo šunku. Dodamo sir i kisele krastavce. Ravnomjerno posolimo, popaprimo. Lungiće savijemo u roladu, pazeći kako nam nadjev ne bi ispao. Roladu pažljivo uvaljamo u brašno pa u umućena jaja. Uvaljamo u krušne mrvice. Pržimo u vrućem dubokom ulju. Čim stavimo zagrebačku pletenicu u ulje, temperaturu štednjaka smanjimo na pola. Pržimo 10-15 min, ovisno o veličini lungića.

Nema komentara: