18 veljače 2010

Fazan u pjenušcu

Za 4 osobe / 150 minuta.

Potrebne namirnice: 1 fazan ( oko 70 dah )
15 dah slanine
5 dah crvenog Luka
10 dah mrkve
0,3 dl ulja
3 dl pjenušca
2 dl vrhnja za kuhanje
Soli i papra po želji

Dekoracija: 20 šampinjona
20 trešanja iz rakije

Priprema: zakuhamo pet litara vode. Prokuhanu vodu rashladimo s 2 dl hladne vode. U vruću vod uronimo fazan. Podizanjem krila i perja omogućimovrućoj vrućoj vodi da dođe do kože. Iščupamo pera. Zaostalo perje i paperje na plamenu spalimo. Izvadimo iznutrice i uklonimo želudac. Oštrim nožem ostranimo glavu i vrat ptice. Prerežemo preko zglob i tako ostranimmo nožicu. Fazan prekrijemo slaninom da bi meso bilo sočnije. Kuharskim koncem povežemo slaninu sa fazanom. Stavimo u prikladnu posudu. Dodamo crveni luk i mrkvu. Pouljimo. Pečemo u ugrijanoj pećnicu 60 min na temperaturi od 150*C. Uklonimo konačno. Noge odvojimo režući kroz zglobove. Fazana izrežemo na velike komade. Režući duž kralježnicem, razdvojimo tijelo u dva dijela. Prsa razrežemo na pola. Pečemo povrče isjeckamo u električnoj sjeckalici i dolijemo pjenušac. Fazana stavimo u prikladnoj posudi. Povrće protisnemo kroz finu cjedilku. Dodamo vrhnje. Posolimo i popaprimo po želji. Kuhamo. 15 min. Poslužimo ukrašeno pečenim šampinjonima i trešnjama iz rakije.

Nema komentara: