18 veljače 2010

Šljuke

Za 2 osobe / 120 minuta.

Potrebne namirnice: 2 šljuke ( oko 50 dah )
8 dah slanine
0,5 dl ulja
10 dah pilećih jetara
Soli i papra po želji
5 dah crvenog Luka
1 jaje
1 v. ž. Peršina

Priprema: Šljuke očistimo od petka, spalimo dlačice, operemo, osušimo i poslolimo. Izvadimo iznutrice, operemo i sačuvamo. Zatim im uklonimo oči i umijesto očiju utisnemo kuglicu od krumpira, a u krumpir utisnemo zrno papra. Prsa i batake obložimo listovima slanine. Šljuke složimo u prikladnu posudu, nauljimo i poklopimo. Pečemo 60 min na temperaturi od 150*C. Iznutricama ostranimo žuč i želudac, a pluća, jetra i srce isjeckamo. Na vrućem ulju zapržimo crveni lik izrezan na kockice. Kad dobije boju starog zlata, dodamo isjeckane šljukine iznutrice i isjeckana pileća jetra, izmiješamo. Stalno miješajući, pržimo 10 min. Sklonimo sa štednjaka, posolimo, popaprimo po želji i dodamo isjeckani peršina i jaje. Izmiješamo da ujednačimo smiješi pa namažemo na osan kriški prepečenoga kruha. Stavimo ga u pećnicu gdje se peku šljuke da se peče još 10 min.

Nema komentara: